Svettas utan anledning

Tro det eller ej, men det är faktiskt möjligt att svettas utan anledning. När man har hyperhidros kan svettproduktionen starta utan någon egentlig orsak. Till exempel när man sitter i soffan och tittar på tv.

  • Orsaker till svettning
  • Förändrat tankemönster
  • Medicinsk behandling

Hyperhidros är en sjukdom där svettkörtlarna blir överproduktiva. De tillverkar mer svett än nödvändigt. De flesta börjar svettas av olika stimuli, till exempel värme, nervositet eller fysisk ansträngning. En del personer med hyperhidros kan dock börja svettas utan att det finns något skäl. Patienter på Svettkliniken Stockholm har berättat hur svettningen kan sätta igång utan förvarning när de sitter ner i tv-soffan och kopplar av. Det bildas först svettpärlor på hudytan. Efter en kort stund börjar svetten rinna från ansiktssvett, handsvett och fotsvett. Att torka händerna på byxorna och fötterna på mattan är ett alternativ, men det kan också kännas som om underlaget stimulerar svettningen ännu mer. Kanske är det friktionen som ökar svettningen?

Vad gör man?

Patienter berättar att de laddar upp med handdukar. Efter 20 minuter kan en hel handduk vara genomblöt. Vad gör man när svetten inte slutar? Den bara fortsätter komma. Kan man få svettningen att sluta genom att tänka på annat och inte stressa upp sig? Vad ska man tänka på? Inte en pöl med vatten. Det funkar inte.. Om man tänker på motsatsen då? En torr öken. Gassande sol. Mark av röd sand. Kanske kan de varma färgerna gult och rött få svettningen att försvinna. Det finns studier som visar att kognitiv beteendeterapi kan hjälpa personer som svettas mycket. Det ska alltså vara möjligt att stoppa en självstyrande kroppsfunktion genom att tänka annorlunda.

Behandling finns!

Om man gör en svettbehandling med injektioner i huden som stoppar svettningen kan man tänka hur man vill och på vad man vill, när man vill. Svettkliniken Stockholm behandlar alla som svettas utan anledning. Läkemedlen som sprutas in i huden och stoppar svettproduktionen lokalt. Injektionerna ges ytligt och lämnar inga stora spår efter sig. Man kan få små blåmärken, men dessa försvinner efter några dagar. Därefter är man torr. Man behöver aldrig mer förklara sig, varför man svettas när man sitter i soffan framför tv:n. Sanningen är den att det inte finns någon förklaring. Orsaken till överdriven svettning är inte framforskad än.