Mitt svett har börjat lukta illa

Svettkliniken Stockholm får höra många beskrivningar av svettlukt. En del av våra patienter med hyperhidros säger att deras svett luktar ättika, aceton, smör, curry, vinäger, jäst, ammoniak eller urin. De flesta säger att deras svett luktar illa eller surt. Andra säger att svetten luktar konstigt. Sedan har vi gruppen som tycker att svett luktar gott. De får alltså en positiv upplevelse av att känna svettdoft. Verkligheten är den att svetten är luktfri.

  • Bakterier på huden får svetten att lukta
  • Svett doftar olika
  • Vilken sammansättning av bakterier har du?

Vätskan som utsöndras från svettkörtlarna innehåller inte någon doft

Så här ligger det till. När svetten kommer upp till hudytan börjar bakterier i huden bryta ned vätskan. Den innehåller nämligen mjölksyra och urinämnen. Goda näringsämnen för bakterierna. När svetten bryts ned och avfallsämnen bildas börjar det lukta illa. Det luktar svett. Varför kan svett då lukta så olika? I armhåla har vi många olika sorters bakterier, men det är främst tre av dem som får svetten att lukta. Hur mycket svetten luktar och vad svetten luktar beror på sammansättningen och mängden av dessa bakterier.

Vilka bakterier har du?

Stafylokocker får din svett att lukta lök. Anaeroba bakterier får svetten att lukta kummin, medan Corynebakterier får din svett att lukta get. All svett luktar dock inte. Vi har olika sorters svettkörtlar. I armhålorna, ljumskarna och underlivet har vi apokrina svettkörtlar. Armsvett, ljumsk- och rumpsvett ger en näringsrik vätska för bakterierna. I händerna och på andra delar av kroppen finns ekkrina svettkörtlar. Vätskan från handsvett och ansiktssvett består främst av vatten och salt. Bakterier kan inte leva på saltvatten, därför lämnar de svetten ifred och avger ingen doft.

Bakterietransplantation

Kraftig, stark svettlukt benämns bromhidros. Personer som lider av bromhidros har en försämrad livskvalitet. De luktar svett, även om de använder deodoranter och andra produkter. Produkterna är oftast inte tillräckligt starka. Ett tips är att raka armhålorna. Det kan hjälpa. Man kan även göra en bakterietransplantation (hur konstigt det än låter). Dina bakterier i armhålan ersätts med någon annans bakterier som luktar bättre, eller som luktar mindre. Det bästa och mest skonsamma alternativet är att prova en svettbehandling med läkemedelsinjektioner i huden. Läkemedlet kan stoppa svettningen (även om den inte är så stor). Ingen svettning – ingen svettlukt. Vi på Svettkliniken är specialiserade på sådana behandlingar.