Illaluktande svett

Svett i armhålor, ljumskar och fötter har en karaktäristisk lukt som de flesta känner igen. Många säger att svett inte luktar från andra kroppsområden, men det är väldigt individuellt. Svett från hårbotten, armsvett, ljumsk- och rumpsvett, bröst- och ryggsvett och fotsvett kan lukta surt. Den enda svetten som sällan har någon kännbar lukt är handsvett och i ansiktssvett.

  • Svettlukt och mängden svett
  • Behandling
  • Matens inverkan

Om du har problem med illaluktande svett är du inte ensam. Hundratals lider av samma problem. En del har starkare svettlukt än andra. Det finns till och med en diagnos för extrem svettlukt, nämligen bromhidros. Hyperhidros betyder mycket svett. Bromhidros mycket lukt.

Bakterier orsakar svettlukt

Ett sätt att bli av med lukten, är att bli av med svettningen. Även lite svett kan göra att man luktar illa. Mängden svett har nämligen ingenting att göra med hur mycket man luktar. Svettlukten beror på vilka bakterier man har på hudytan och vad svetten innehåller. Svetten kan vara både näringsrik och näringsfattig. Svetten i armhålorna och ljumskarna är extra näringsrik. Bakterierna älskar den eftersom vätskan innehåller mycket energi. Nedbrytningsprodukterna som bildas av förbränningen luktar. Det är den lukten vi känner när det luktar svett.

Rekommenderad behandling

På Svettkliniken utförs svettbehandling mot både svettning och svettlukt. Ett läkemedel injiceras i huden, vilket stoppar svettningen. Ingen svett, ingen svettlukt. När bakterierna på huden inte får någon vätska att bryta ned, bildas det heller inga avfallsprodukter som luktar svett.

Matens betydelse

Kryddstark mat, särskilt curry och vitlök kan bidra till att svetten luktar mer illa. Det finns även de som säger att rött kött får deras svett att lukta mer. En annorlunda kost kan alltså få lukten att förändras. Att förändra svettens innehåll är dock inte helt möjligt. Det beror på att det finns två sorters svettkörtlar, apokrina och ekkrina. Apokrina svettkörtlar producerar en tjockare vätska. Den innehåller mer olja, en favorit för bakterierna. Apokrina svettkörtlar finns i armhålor och ljumskar.