Fotsvett – Så behandlar vi svettiga fötter

Fotsvett är något alla har i olika grad. Överdrivet svettiga och illaluktande fötter kan dock orsaka svårigheter i vardagen. Många med fotsvett tycker det är genant att ta av skorna och lämna fläckar på golv. Svettkliniken utför behandling med läkemedel som både ger snabb och effektiv effekt.

Efter en behandling med läkemedelsinjektioner i huden upphör svettningen på fötterna i det närmaste helt inom en vecka. Effekten av svettbehandlingen brukar hålla i ca 3-12 månader. Önskar du boka tid gör du det enklast via onlinebokningen. Vi ser till att du får den hjälp du behöver för en vardag fri från besvärande fotsvett.

Svettning är en naturlig funktion. Svettkörtlar finns över nästan hela kroppsytan. För att få ett bra fotgrepp har lagom mängd svettning varit viktig på fötterna. Orsaken till hyperhidros, överdriven svettning, är okänd. Känt är att svettkörtlarna stimuleras mer vid högre temperaturer, fysisk aktivitet, stress och oro. Då skickas signaler ut från hjärnan till nervändsluten i större utsträckning. Signalerna stimulerar svettkörtlarna till produktion.

Personer som svettas mycket om fötterna har inte fler eller större svettkörtlar än andra. De har däremot en ökad utsöndring av signaler som stimulerar svettkörtlarna till att producera svett i fötterna.

Fotsvett kan innebära svårigheter i arbetslivet och andra sociala sammanhang. Att svettas mycket om fötterna kan upplevas pinsamt.

Många med fotsvett vill inte ta av sig skorna med rädsla för att de luktar svett eller kommer att lämna svettfläckar på golvet. Personer som lider av hyperhidros på fötterna kan ofta inte använda vilka skor de vill, och de förstör skor lättare. Att tvätta fötterna flera gånger per dag och ha med sig ett extra par strumpor i reserv präglar vardagen.

Med behandling slipper du vara orolig över att ha svettiga eller illaluktande fötter. Du får en ökad livskvalitet.

Förstahandsvalet för behandling av fotsvett är antiperspirant med aluminiumklorid. Dessa kan köpas receptfritt på apoteket.

Om produkten med aluminiumklorid (kräm eller spray) inte ger tillräcklig effekt eller har biverkningar, bör en svettbehandling med läkemedelsinjektioner i huden göras.

Svettkliniken har lång erfarenhet med injektionsbehandling mot fotsvett. Läkemedlen som injiceras ger mycket bra resultat. De gör att nervändsluten som stimulerar svettkörtlarna till produktion inte längre klarar av att att skicka ut signaler till dem, och därmed upphör produktionen av svett.

De flesta slutar att svettas helt från fötterna inom en vecka. Effekten håller effektivt i oftast ca 3-12 månader. Efter detta får en ny behandling mot fotsvett göras.

En läkarkonsultation skall genomföras innan första svettbehandlingen. Under konsultationen går läkaren igenom hur behandlingen går till, vilka smärtlindrings- eller bedövningsalternativ kliniken erbjuder, förväntad effekt och eventuella biverkningar. Vidare är det viktigt för oss att få veta om du har en känd överkänslighet eller allergi, om du har någon sjukdom eller om du äter några mediciner.

Medicinen som sprutas in i huden skrivs ut på recept inför behandlingen. Den kan hämtas ut på Svea Apotek, Sveavägen 94, direkt innan behandlingen. Du kan dricka och äta som vanligt innan behandlingen.

Innan behandlingen påbörjas ges smärtlindring för att sticken inte skall vara så obehagliga. För att underlätta injektionerna är det bra om du filar ner eventuella förhårdnader inför behandlingen.

Svettbehandlingen görs med mikroinjektioner av läkemedel på områden med ökad och överdriven svettning. De flesta svettas mest från fotsulan, på fotens långsidor samt tår. En del patienter svettas även på fotryggen upp till fotknölarna. Injektionerna ges ytligt i huden och med tunna nålar. Specialistsjuksköterskan ger injektionerna med ett litet mellanrum, som i ett rutnät, med en dos läkemedel i varje injektion.

Svettbehandlingen tar ca 10-15 minuter per fot, beroende på om du behöver pauser eller extra smärtlindring under behandlingen.

När du gjort svettbehandlingen kan du gå som vanligt, men det är bra om du under resten av dagen undviker aktiviteter som kan öka kroppstemperaturen, exempelvis träning, sauna och varma bad. Undvik också fotmassage över det behandlade området. På så sätt sprider sig inte läkemedlen för mycket i huden. Det tar några dagar innan molekylerna hittar dit de ska, dvs platsen de ska binda på och sätta en blockad. De första veckorna efter behandlingen kan fötterna bli mycket torra. Använd då mjukgörande kräm.

Svettkliniken använder smärtstillande läkemedel som är narkotikaklassade. Du får därför inte köra bil eller andra motordrivna fordon efter behandlingen. Du bör inte heller skriva under viktiga avtal i tjänst eller privat den dagen.

Biverkningar av hyperhidrosbehandlingar är mycket sällsynta. Om en biverkning skulle uppstå är den lokal och alltid övergående. Små blåmärken kan uppkomma och synas i det behandlade området. Kompensatorisk svettning är mycket ovanlig på övriga kroppsdelar. Oftast reduceras svettningen i händerna när fötterna har behandlats. Många ser detta som en positiv biverkning.

Fotsvett behandling går inte under den Landstingsfinansierade vården. Personer med fotsvett får söka vård utan remiss och måste bekosta behandlingen själv. Förut fanns möjligheten för patienter med hyperhidros att få kostnadsfri vård i Köpenhamn eller Oslo via Försäkringskassan. Idag är reglerna ändrade och Försäkringskassan täcker inte kostnaden för behandling i utlandet. Det är bra att kolla upp om man har en sjukvårdsförsäkring privat eller via jobbet som kan täcka behandlingskostnaden.

Boka behandling

Här kan du boka tid för konsultation eller behandling.